Een kijkje in de Traineeship van Sem Spits

Deze blog is geschreven door Sem Spits

 

Het is nu ongeveer twee weken geleden dat ik mijn traineeship bij de Better Tourism Academy heb afgesloten, en ik denk dat dit een goed moment is om even terug te kijken op mijn ervaringen! Alles is nog steeds vers en ik ben zelfs al begonnen met mijn werk bij Better Places. Ik kan jullie precies vertellen wat ik allemaal geleerd heb en hoe deze voorbereiding is bevallen.

De Traineeship

Voordat ik was begonnen, had ik al een boel gelezen over de traineeship zodat ik een beter idee kon krijgen over wat me nou precies te wachten stond. De Better Tourism Academy is begonnen door Better Places en Riksja Travel om jonge professionals zoals mezelf te helpen met hun eerste stap in de richting van Duurzaam Toerisme.

Dit is precies wat in eerste instantie mijn aandacht trok. Na mijn afstuderen heb ik al een tijdje gewerkt, maar ik was nog steeds op zoek naar een mooie start in het duurzame toerisme. Dit was lang niet altijd makkelijk! Toen ik de traineeship tegenkwam had ik het gevoel dat ik er voor moest gaan. Daarbij komt ook dat ik best wel zin had om weer eens in een klaslokaal te zitten J

Ik vind dat ze bij de Academy een geweldig programma hebben ontwikkeld die niet alleen mij maar ook andere leergierige trainees de mogelijkheid heeft gegeven meer kennis op te doen in de duurzame sector. Het mooiste van alles is nog wel dat iedereen na de traineeship bij hele interessante bedrijven in hele mooie landen terecht is gekomen.

De Traineeship duurde zo’n vijf weken in totaal en was gevuld met verschillende vakken en onderwerpen die allemaal een goede link legde met duurzaam toerisme. Het is een vol programma geweest, maar ik denk dat ik het redelijk goed kan samenvatten tot een paar groepen:

Duurzaamheid

Uiteraard was duurzaamheid een groot en belangrijk onderdeel tijdens de traineeship. Het was erg belangrijk om te begrijpen wat duurzaamheid precies betekent, en hoe dit zich vertaald naar de toeristische sector. Ik vond het zelf erg interessant om meer te weten te komen over hoe touroperators door gedetailleerde processen gaan om te meten wat voor een impact hun reizen hebben op een bestemming en de lokale bevolking. Nog mooier: Hoe kan je actie ondernemen om de negatieve impact te minimaliseren en het positieve te maximaliseren! Dit is voor mij persoonlijk echt super belangrijk en ik wil hier zeker in door blijven leren. We hadden hier ook het geluk om met verschillende organisaties te praten die er in zijn geslaagd richtlijnen en certificeringen voor duurzame ondernemingen binnen het toerisme te bewerkstelligen.

Software & Technologie

Er was een goeie mix gevonden tussen duurzaamheid en het ontwikkelen van skills met bepaalde software en technologie. Voor de traineeship had ik nooit gedacht dat ik mijn eigen website kon maken, video’s kon opnemen en editen en een echt vlog maken; maar niks is minder waar! We hebben op dit vlak echt geweldige training gehad en erg veel geleerd. Ik vond dit gedeelte ook een stuk leuker dan ik had verwacht.

Marketing & Communicatie

Ik denk dat het erg belangrijk is om een boodschap op een goede manier over te kunnen brengen. Je bent het vast met me eens dat wanneer iemand iets geweldigs heeft te zeggen maar dat niet op de juiste manier kan brengen, het gewoon niet dezelfde waarde heeft? Dat is ook waarom er een focus lag op de juiste marketing en communicatie van een duurzaam product; wel zo handig. Ik ben momenteel erg veel bezig met de marketing van Better Places en de voorbereiding heeft me zeker weten beter voorbereid.

Persoonlijke ontwikkeling & Leiderschap

Het boek ‘ De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Covey wat we moesten lezen was geweldig. Voor iedereen die op zoek is naar een effectieve manier om prioriteiten te zetten in je leven, koop en lees het! Het was erg leerzaam om open discussies met de andere trainees te hebben en hier meer over na te denken. Deze gesprekken gingen vaak over je persoonlijke doelen, maar ook over wat je graag op het gebied van je carrière wilt bereiken. Dit was voor mij een echte eyeopener omdat we door middel van deze discussies en het maken van een persoonlijke mission-statement veel meer beeld hebben kunnen geven aan onze persoonlijke idealen en doelen in het leven. Dit onderwerp was erg anders dan de andere, maar voegde een erg mooi perspectief toe aan de traineeship.

Dus.. Wat vond ik er van?

Ik moet zeggen dat één van mijn favoriete onderdelen van de traineeship het interactieve gedeelte was; open gesprekken en discussies waren een groot deel van elke dag. Het uitwisselen van kennis en meningen over de onderwerpen met iedereen was enorm leerzaam en een goede manier om mezelf meer te ontwikkelen. Ik vond de traineeship oprecht erg goed in elkaar zitten en weet zeker dat het flink heeft bijgedragen sinds ik ben begonnen met werken bij Better Places. Mocht je zelf nieuwsgierig zijn geworden; kijk rond op de website of neem contact met mij op als je vragen hebt! Er komt elk jaar weer een nieuw traineeship aan 🙂